dimarts, 6 de gener de 2009

>

Els castells de Barcelona i Figueres

 

 

Un ampli moviment ciutadà ha reivindicat que els dos castells passin a ser centres de foment de la pau, i entenc que aquest ha de ser el seu destí. És urgent encetar converses fructíferes entre totes les parts

 

tribuna

Membre de Justícia i Pau, ponent de la llei de foment de la pau i museòleg, premi de l'Associació de Museòlegs de Catalunya 2008  

 

JOAN SURROCA I SENS..

 

+ Una imatge aèria del castell de Sant Ferran de Figueres. Foto: EL PUNT 

El general Luis Alejandre va publicar fa pocs dies un interessant article en el qual comenta el trasllat previst de la col·lecció del museu militar de Montjuïc al castell de Figueres. Acabava la reflexió opinant que és qüestió de treballar, d'il·lusionar i d'unir esforços. Són tres punts clau per obtenir uns bons resultats, i hi estic plenament d'acord.

 

La redefinició dels usos dels castells de Montjuïc de Barcelona i Sant Ferran de Figueres ha d'anar en el mateix paquet. És absurd no sumar esforços a l'hora de cercar objectius, definir estratègies i repartir-se funcions. Són dues fortaleses de dimensions generoses que permeten unes possibilitats fantàstiques. Un ampli moviment ciutadà ha reivindicat que els dos castells passin a ser centres de foment de la pau, i entenc que aquest ha de ser el seu destí, tot i que la vasta superfície del de Figueres permet afegir-hi altres usos. És urgent encetar converses fructíferes entre totes les parts i, respectant les particularitats i l'autonomia de cada institució, evitar duplicitats o encavalcaments amb altres organismes, entitats o associacions ja existents i actives. Gràcies a un diàleg serè i empàtic, és a les nostres mans situar Catalunya en el mapa mundial pel tema de la pau. Figueres i Barcelona han d'esdevenir els centres capçalera, dos motors, o cor i cervell, com es vulgui imaginar, d'una xarxa de centres ja existents arreu de Catalunya que podran acollir-se a la creativitat, assessorament i suport dels dos centres mare per a possibles exposicions temporals itinerants, cicles de conferències, cursos diversos i debats imaginatius que vagin més enllà del vol sempre obligadament baix de la quotidianitat política.

 

L'anunciat trasllat de la col·lecció de Montjuïc a Figueres ha despertat nous recels, perquè ha faltat transparència, voluntat dialogant per trobar encaix a les múltiples solucions que l'assumpte permet. Tothom suposava que la col·lecció del museu de Montjuïc actual romandria al mateix lloc i personalment havia proposat fórmules per exposar part de la col·lecció en un futur museu. És viable un guió museogràfic que inclogui les diferents maneres de resoldre els conflictes al llarg de la història amb una clara aposta per un futur sense les terribles experiències i drames bèl·lics del passat. Dono suport a la pretensió dels actuals propietaris de la col·lecció de no dividir-la. Hi ha solucions idònies per ubicar les peces no exposades a les sales permanents en sales de reserva visitables per a estudiosos o persones i grups interessats. A Catalunya en tenim bons exemples amb resultats molt dignes al Museu de Solsona o al Museu Episcopal de Vic, entre d'altres. Ara bé, un museu és només una de les branques possibles que aquests dos castells poden acollir. Centres d'interpretació, memorials, formació, recerca, prevenció i mediació de conflictes, difusió... són unes altres de les possibilitats del ventall enorme d'activitats que depenen més de propostes intel·ligents i innovadores que de pressupostos faraònics.

 

A l'hora de projectar el futur dels castells de Figueres i Barcelona, ens ha mancat l'habilitat de parlar-ne entre tots els agents interessats. I, a més, fer-ho sense tabús, pors, prejudicis, divisions entre bons i dolents o entre interessos partidistes institucionals o d'organismes no governamentals. Alguna cosa ha fallat per haver arribat a l'atzucac en què ara ens trobem. Hi ha temes –el de la immigració n'és un– que per la seva extraordinària delicadesa obliguen a aparcar els partidismes tan necessaris en altres assumptes. El de la pau és una de les poques matèries que, per la seva mateixa naturalesa, obliguen a cercar el consens, l'entesa i la generositat. Els ponents de la llei de foment de la pau així ho entenguérem, i el ple del Parlament va aprovar-la per unanimitat l'any 2003. És un text que ofereix les bases per aconseguir que Catalunya sigui un referent mundial en la qüestió. Malgrat tot, és un moment idoni per refer, amb més encert, una ruta que ens ha de beneficiar tots sense perjudicar ningú.

 

A mi m'agradaria que la decisió que es determini sigui fruit d'un consens entre totes les parts i, a més, un acord amb alegria, il·lusionat, com diu Alejandre, i, si em permet el general, també entusiasta. Un museu de les característiques que ens ocupen és un requisit indispensable que no vagi contra ningú i, en canvi, que tots treballem a favor de la pau. Quin militar no signarà aquesta proposta? Quin veritable pacificador no s'ha de sentir engrescat? Recordem que la manera en què actuem per crear canvi és el canvi. No es pot entendre un centre sobre la pau que neixi sense capacitat d'establir negociacions presidides per una comunicació transparent, empàtica i amb mires elevades.

 

Gràcies a un diàleg serè i empàtic, és a les nostres mans situar Catalunya en el mapa mundial pel tema de la pau. Figueres i Barcelona n'han d'esdevenir els centres capçalera, dos motors

 

(Publicat al PUNT)

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dijous, 4 de desembre de 2008
>

Vila condiciona la creació d'un museu militar al castell de Figueres a l'accés lliure a la fortalesa

La Generalitat, en principi, també accepta el museu però vol un temps de reflexió

JOSEP PUIGBERT. Figueres
Les tres parts que formen el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres veuen bé que es faci un museu militar a la fortalesa. Així ho van determinar en una reunió que van fer ahir. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, va condicionar-ho, però, a dues qüestions: que quan s'obri el museu també s'obri tot el castell –de manera que passi a ser com un parc urbà amb lliure accés i que només estigui tancat a la nit– i que el projecte el facin museòlegs a partir d'opinions que aportin els integrants del consorci.


+ Un moment de la reunió d'ahir del Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres. Foto: J.P.

El museu militar que el Ministeri de Defensa vol fer al castell de Sant Ferran ha de suposar la plena obertura de la fortalesa i la fi de la fórmula actual d'haver de pagar per entrar o d'haver de donar explicacions d'on es va per accedir-hi. Aquest és un dels condicionants que va exposar Santi Vila. L'altre, en el qual les tres parts del consorci –l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat– van estar d'acord, és que el «guió» el facin museòlegs que tinguin en compte els suggeriments que se'ls facin a partir d'assessorament extern.



LA PRESA DEL MINISTERI
El Ministeri de Defensa, que és qui assumirà la inversió, es reserva escollir els redactors del projecte. També es va demanar que el museu estigui integrat a la xarxa de museus de la Generalitat i gestionat per un patronat. Amb aquests condicionants les tres administracions van acordar posar fil a l'agulla en el projecte. Només els representants de la Generalitat, Rafael Niubò i Jordi Martinoy, van donar un sí condicionat a un temps de reflexió.

En la reunió, però, va quedar clar que el Ministeri de Defensa té pressa i, per això, el seu representant, el sotsdirector general de patrimoni museístic Álvaro Martínez Novillo, va demanar que fos poc temps. Aquest va assegurar que el museu estaria «fet amb un concepte modern» i que no necessàriament s'haurien d'exhibir totes les peces que hi ha al museu del castell de Montjuïc. Per això, en la pròxima reunió que celebrarà el consorci, s'ha de presentar un inventari de peces que hi ha a Montjuïc.



SENSE NOM
De moment se sap on es posarà el museu –a l'edifici del governador militar, a la plaça d'armes–, però no se sap com es dirà.

Acabada la reunió, el president del consorci, Carles Díaz Capmany, va rebatre les opinions contràries. «Hi ha uns senyors que hi estan en contra i que ho expliquen, i una altra majoria callada de gent que està encantada que pugui venir a Figueres.» També va comentar que el museu «és una acció militar, no militarista, compatible amb el recinte i la seva història, i que es preveu en els estatuts del consorci i en el pla director del castell», i va explicar que el que s'ha d'exposar són els objectes que tinguin un valor històric i cultural. A tall d'exemple, va esmentar les armes dels segles XVIII i XIX. En cap moment, però, va parlar del foment de la cultura de la pau.

(Publicat al PUNT)

________________________________________________________________________________

ERC vol que el castell comparteixi amb el de Montjuïc l´Institut per la Pau

El grup municipal reivindica també que es faci un museu en aquest sentit i no el militar

 

 

 

 

 

 

Imatge del castell de Sant Ferran, la fortalesa més gran d'Europa.
 conxi molons

DDG
El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Figueres vol que el castell de Sant Ferran sigui la seu compartida de l'Institut Internacional per la Pau que es preveu instal·lar al castell de Montjuïc de Barcelona. Des d'Esquerra consideren que, amb aquesta petició, fan costat a la reivindicació que, ja des del 1995, ha fet un grup d'organitzacions compromeses per la pau a la ciutat empordanesa i de les comarques gironines que "des d'aleshores ha treballat perquè la creació d'aquest espai fos una realitat". A banda d'això, ERC s'oposa frontalment a la creació d'un museu militar a la fortalesa figuerenca, tal com ha proposat el Ministeri de Defensa, sinó que "volem un museu per a la pau i no per a la guerra".
Des d'Esquerra proposen que el projecte museològic i museogràfic vagi a càrrec de professionals civils "compromesos amb la difusió de la cultura de la pau i que es fonamenti en els valors de rigor històric, validesa pedagògica i catalanitat". Així mateix, el grup municipal insisteix que aquest nou centre ha d'estar en mans d'insitucions civils i formar part de la xarxa de museus catalana.
Aquestes dues propostes, asseguren, van en la direcció que "sempre hem defensat: la d'aconseguir la plena gestió del castell per part dels poders civils". En aquest sentit, el grup municipal insisteix que "l'equip de govern hauria de reclamar que els militars deixin de formar part del consorci de gestiona el castell" perquè, segons diuen, d'una altra manera no serà possible dur a terme la proposta.
El mateix regidor d'ERC i diputat al Congrés, Francesc Canet, ja va anunciar fa unes setmanes que la ministra de Defensa, Carme Chacón (PSC), li havia reconegut que el projecte del Museu Militar a la ciutat de Figueres no tindrà sentit si els figuerencs el rebutgen. En aquest sentit, Chacón va insistir, segons Canet, en què consideraven la proposta com una bona oportunitat per invertir en la fortalesa però que la intenció és que arribi amb el vistiplau de la població. I és que segons va anunciar l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), va ser una trucada de la mateixa Chacón manifestant aquest interès el que va suposar l'anunci del projecte que comptaria amb les peces que es treuran del castell de Montjuïc, on sí que es dedicarà la fortalesa a la Pau.
La
decisió va aixecar, des del seu anunci, el recel de diverses organitzacions de Figueres, que ja hi havien manifestat la seva oposició anteriorment. En aquest sentit, la Plataforma per la Convivència va manifestar seu total rebuig al projecte i va anunciar mobilitzacions

Campanya per la Pau
Entre
els anys 2003, 2004 i 2005 es va realitzar un seguit de trobades al mateix castell de Sant Ferran, d'on va sorgir la idea que Figueres i Barcelona haurien de ser les ciutats que encapçalessin una xarxa de diferents centres repartits per arreu de Catalunya, amb l'objectiu de promocionar la cultura de la Pau i que aquesta fos assumida per la resta del país i "no tan sols com la iniciativa d'una sola ciutat" tal com recull la Llei de Foment de la Pau aprovada el 25 de juny del 2003 al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, des d'Esquerra ?recorden que "aquesta idea ja va ser aprovada, en el seu moment, pel mateix ple municipal figuerenc".

(Publicat al Diari de Girona. 02/12/2008)

___________________/_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

dimarts, 2 de desembre de 2008/)

El consorci del castell de Sant Ferran de Figueres es reunirà demà per tractar la proposta del Ministeri de Defensa d'ub...
J.P.. Figueres.

...icar a la fortalesa les col·leccions que hi ha al museu militar del castell de Montjuïc. La voluntat de l'Estat de traslladar a Figueres les peces que allà s'exhibeixen va trobar la receptivitat de l'alcalde, Santi Vila. Ara s'haurà de veure el paper que adopta en aquest tema el representant de la Generalitat en el consorci que presideix Carles Díaz Capmany –a la foto–.És quasi segur que al castell de Figueres es farà un museu amb el fons de Montjuïc, però falta saber l'enfoc que se li donarà –la línia museística– i si s'exhibiran tots els artefactes que hi ha al museu barceloní. Des de molts sectors s'ha demanat que el projecte museogràfic sigui per fomentar la cultura de la pau i no una mera exhibició d'armes i armament, com és el de Montjuïc. El grup municipal d'ERC va tornar a insistir ahir a mantenir el projecte que es va impulsar fa tretze anys perquè el castell de Sant Ferran sigui una seu compartida de l'Institut Internacional per la Pau i que s'hi faci un museu per la pau. ERC ha demanat la plena gestió del castell per part dels poders civils i «que els militars deixin de ser part del consorci».

(Publicat al PUNT)

________________________________________________________________________________

Figueres, el castell, el museu

 

 

 

 

 

 

 

L'articulista reflexiona sobre la ubicació del museu militar anunciat a la ciutat en el marc de l'oposició de gran part de la població

FRANCESC CANET La decisió del Ministeri de Defensa de traslladar a Figueres (fortalesa de Sant Ferran) el museu militar que Franco va imposar (1960) al castell de Montjuïc ha generat controvèrsies i recels en molts sectors de la societat figuerenca i empordanesa. Esperables, si atenem al fons i a les formes utilitzades. És evident que Barcelona s'ha volgut treure de sobre una patata calenta, per les connotacions -franquisme, exèrcit, espanyolisme...- que presenta la col·lecció de peces, malgrat que moltes d'elles no participen de cap manera d'aquell embolcall negatiu. I ho ha fet en nom d'una molt lloable i engrescadora aposta, el Centre per la Pau.
Les
presses, però, han impedit una correcta gestió de l'afer. La Generalitat, una de les tres administracions que formen el Consorci que "governa" el castell de Sant Ferran, no en sabia res. L'alcalde de Figueres va ser coneixedor de la decisió del ministeri poc abans que un mitjà escrit ho publiqués i el plenari municipal no s'ha pronunciat. Per tant, és impropi i inexacte que es parli d'un "acord", quan es tracta d'una determinació unilateral del "propietari". I, ja se sap, en política les formes són sovint contingut. Més en aquest cas, quan l'espai escollit ha estat molt temps reivindicat i desitjat no precisament com a museu militar. Les hemeroteques testimonien que Joan Saura l'any 2004 va anunciar públicament la voluntat del Govern de la Generalitat d'ubicar el Centre Internacional per la Pau al castell de Sant Ferran.
La precipitació ha anat acompanyada -inevitablement- de poca pedagogia en un afer que és "material sensible". No s'ha especificat quines peces, de les aproximadament sis mil que integren el fons, es preveu traslladar a Figueres, ni quina és o pot ser la posició de propietaris particulars o institucions (per exemple: l'Ajuntament de Ripoll sol·licitarà que algunes peces de clar valor històric -pedrenyals, per exemple- vagin a parar al museu que alberga la ciutat?). Les qüestions de fons que expliquen els recels amb què és acollida la proposta (en amplis sectors ciutadans) no són menors, malgrat el caramel de les inversions insinuades. Entenc que la ministra Carme Chacón em reconegués al Congrés que no tindria sentit traslladar el museu a Figueres si la societat que l'ha d'acollir no se'l sentia seu. És positiva i assenyada la reflexió, però ha d'anar acompanyada d'informació i, sobretot, voluntat de transacció. Tothom entén que les armes i material similar poden ser exposades amb una finalitat o altra en funció del discurs museístic que hi hagi al darrere. Però elaborar un relat adequat i plasmar-lo sobre el terreny requereix molts diners, i no únicament en personal expert: cal cercar peces que complementin les que siguin aprofitables, adaptar a les noves tecnologies i la interactivitat, construir infraestructures bàsiques de la fortalesa (serveis elementals, com clavegueram).
Estarà disposat l'Estat a invertir de manera suficient i alhora delegar (o compartir) en la Generalitat la confecció del discurs històric que vertebri el museu? La Plataforma per la Convivència de Figueres es preguntava: "Els militars permetran un centre d'interpretació de conflictes com el voldríem els civils?". Heus aquí la clau de volta. De ben segur que generaria consens escollir en Joan Surroca -museòleg de prestigi- i encarregar-li la direcció d'un projecte per ubicar al castell de Sant Ferran una seu de l'Institut Català Internacional per la Pau (seu compartida amb Barcelona i treballant en xarxa amb altres equipaments similars de Catalunya). Però potser exigiria suprimir de la denominació el substantiu "militar". El ministeri, un alt representant del qual em va assegurar fa pocs dies que "a les coses se les ha de citar pel seu nom/a las cosas hay que llamarlas por su nombre", veuria de bons ulls una proposta així?

(Publicat al Diari de Girona. 30/11/2008)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

divendres, 21 de novembre de 2008
>

No tots els museus que és munten són bons


la crònica

JOSEP PUIGBERT. Figueres

El castell de Sant Ferran de Figueres tindrà usos ciutadans i serà un espai permeable per als figuerencs, sí o no? Mentre aquest debat, obert des de fa més de quinze anys, continua irresolt, se n'hi ha afegit un altre que ve carregat de controvèrsia: el trasllat de les col·leccions que hi ha al museu militar de Montjuïc a la fortalesa figuerenca. Una possibilitat que, en principi, topa de ple amb la idea que fa uns anys es va impulsar des de col·lectius i entitats i que va acabar tenint el suport majoritari de l'Ajuntament per convertir-lo en un centre per la pau. Amb aquest debat plantejat, la plataforma per la convivència va organitzar dimecres passat una taula rodona en què hi van participar el museòleg i ponent de Llei de Foment de la Pau, Joan Surroca; el director de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia; i el director de la càtedra Ferrater Mora de la UdG, Josep Maria Terricabras. De públic, més de cinquanta persones i, aquest cop, força heterogeni, la qual cosa és poc habitual en aquests actes. Hi havia col·leccionistes d'armes, persones vinculades al castell i representants veïnals i de partits polítics: del PSC i cap a l'esquerra... La intervenció dels ponents es va centrar en la defensa de la cultura de la pau, en allò que s'ha fet malament des que el Parlament va aprovar la llei del foment de la pau i de les males praxis de les institucions; i del museu militar, ben poca cosa. D'això se'n va parlar durant el col·loqui final. Van quedar clares algunes qüestions. «Hi ha oposició perquè entenem que és una imposició; fa nosa a Barcelona i el volen col·locar aquí», va dir Surroca. Per tant, la pregunta és que si no és bo per a Barcelona –el poden traslladar de Montjuïc a la caserna del Bruc o a qualsevol altre espai de la ciutat–, per què ho ha de ser per a Figueres? Sobre el contingut se'n sap poca cosa i els col·leccionistes presents a la sala, entre els quals Joan Quintana, van voler deixar clar que s'ha de diferenciar entre les armes antigues i les modernes i que les primeres sí que «tenen valor». Per tant, cal flitar bé quines són interessants i quines no. «Una espasa del segle XVII no inspira agressivitat i ja ningú la veu com una arma», va dir un dels col·leccionistes, que va afegir que una cosa són «les armes civils i una altra les militars». Per això, tal com va reclamar Surroca, cal fer una taula de diàleg en què tothom hi estigui representat «per igual», per veure quina ha de ser la filosofia de l'equipament. «Per fer el guió cal una profunda reflexió i tenir el cap fred.»

Per un museu de la pau i on s'explicitin els horrors de la guerra, es podrien trobar ponts d'acord; però per una exaltació de la força de les armes val més –va dir Terricabras– «acceptar les col·leccions, sí, però per llançar-les a mar». A mode de conclusió, una reflexió de Joan Surroca, considerat un dels museòlegs més importants del país: «Catalunya som un país que alegrement muntem museus i no sempre són bons. També som un país en què tothom entén de tot», va afegir amb sarcasme.

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

diumenge, 16 de novembre de 2008
>

Chacón diu que el museu militar a Figueres serà el que «la ciutat vulgui»

JOSEP PUIGBERT. Figueres

La ministra de Defensa, Carme Chacón, va manifestar que el projecte del museu militar al castell de Figueres s'adequarà al que la societat figuerenca demani i va posar l'èmfasi en la necessitat que l'equipament només tindrà sentit si els figuerencs se'l fan seu i que no seria lògic imposar un museu en contra de la voluntat dels ciutadans. La ministra va fer aquests comentaris en una trobada que va mantenir amb el diputat d'ERC al Congrés i portaveu del grup municipal, Francesc Canet. Aquest considera que amb el posicionament de Chacón s'obre la porta a la participació ciutadana i demana que, des de l'Ajuntament, s'iniciï un procés de consulta amb entitats i grups,

ERC ha fet un comunicat en què, de forma taxativa, s'oposa al museu, que qualifica de «projecte deplorable i un pas enrere, i potser irreversible, per a la plena gestió civil del castell». Creuen que pel fet que sigui responsabilitat del Ministeri de Defensa, el museu respondrà a «un concepte d'exaltació militar». ERC també demana que no continuï la presència militar en l'organisme de gestió del castell.

Per la seva part, la Plataforma per la Convivència ha organitzat per dimecres (20.15, a la biblioteca) una xerrada sobre el museu, amb Joan Surroca, Josep Maria Terricabras i Xavier Badia.

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

divendres, 14 de novembre de 2008
>

ICV tampoc vol al castell el museu militar


El regidor d'ICV, Richard Elelman, no només s'ha definit en contra de la pista de gel, sinó que també es desmarca d'un altre tema que estudia el grup majoritari del govern, CiU, com és la instal·lació d'un museu militar al castell de Sant Ferran. «Només ho acceptarem si es disposa d'una manera que il·lustri la barbaritat de l'ésser humà amb les armes», ha comentat Elelman, que també ha dit que hi hauria d'haver una exposició permanent sobre els esdeveniments del 1939 a Figueres.

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

divendres, 14 de novembre de 2008
>

Museu militar a Figueres
MARC SÀEZ. FIGUERES (ALT EMPORDÀ).
Sense ànim d'ofendre, tots aquells que poseu inconvenients al trasllat del Museu Militar de Barcelona al castell de Sant Ferran de Figueres esteu una mica acomplexats. Heu visitat el museu de Montjuïc? Té un valor històric indiscutible, hi ha peces extraordinàries. La qüestió serà donar-li una nova visió, o obrir sales noves: sala de la guerra dels Segadors, sala 1714, sala Jaume I, sala de les milícies catalanes, sala dels Mossos d'Esquadra, sala de l'exili, sala de l'oposició al franquisme, sala dels voluntaris catalans a la Primera i Segona Guerra Mundial (lluitaven amb estelades i senyeres)... i omplir aquestes sales d'objectes relacionats amb el seu nom. Una altra qüestió serà la gestió: hem d'aconseguir que la gestió majoritària sigui d'un consorci amb majoria de les institucions catalanes (Generalitat, Diputació, Consell Comarcal, Ajuntament). Heu visitat Les Invalides de París o els museus de la zona de Normandia, o el de l'aire i l'espai de Washington o Nova York? Són museus extraordinaris. Senyors meus, Figueres s'està despertant d'un son que ha durat massa anys; ja hem perdut massa oportunitats per culpa d'un immobilisme exasperant que ha portat la Figueres a qui ni Girona li feia ombra, a la Figueres que se li pot arribar a discutir la capitalitat de la comarca. Figueres, endavant! Ho diu un objector de consciència independentista.

(Publicat al PUNT)

________________________________________________________________________________

´Som escèptics amb la col·lecció d´armes´

 

 

 

 

 

El primer tinent d'alcalde, Pere Casellas i el regidor de Cultura, Ciro Llueca, van afirmar sentir-se "escèptics" davant la proposta del Ministeri de Foment d'instal·lar a la fortalesa figuerenca part de la col·lecció militar del castell de Montjuïc. "Considerem que cal estudiar-ho amb molta profunditat i veure si, al darrere, hi ha un projecte museístic que es devinculi dels conflictes bèl·lics, si no és així ens hi negarem", van afirmar. En aquest sentit, Casellas va explicar que la seva idea, "si és que finalment es duu a terme, és crear un projecte semblant al que tenen a París o a Londres, en el qual les peces que hi hagi, estiguin ben explicades i contextualitzades". A banda d'això, però, van assegurar que és "el Consorci qui té la decisió final".

(Publicat al Diari de Girona. 11/11/2008)

________________________________________________________________________________

Figueres condiciona el futur del museu militar a l´encaix amb la Ciutat del Cavall

Des de fa unes setmanes, l'Ajuntament ja té sobre la taula el projecte del parc eqüestre, que qualifica de "molt bo"

 

 

 

 

 

 

El castell de Sant Ferran de Figueres, on a proposta de Defensa podria ubicar-s'hi el museu militar.
 diari de girona

 NOTÍCIES RELACIONADES

  "Som escèptics amb la col·lecció d´armes". Comarques

FIGUERES| GEMMA TUBERT
L'Ajuntament de Figueres ha rebut el projecte de la Ciutat del Cavall, que ha d'actuar com a "eix vertebrador" de la resta d'iniciatives que han d'integrar el castell de Sant Ferran. Segons el primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), ara caldrà estudiar si la proposta d'instal·lar-hi part de la col·lecció del museu militar del castell de Montjuïc "encaixa" en aquest entramat. I és que, segons diu, en aquests moments "ens mostrem escèptics amb la iniciativa perquè no l'acceptarem si no ve acompanyat d'un bon projecte museístic".
Després de mesos d'espera i de retards, l'encarregat d'elaborar el document, Narcís Matabosch, va fer entrega fa unes setmanes de "l'esperat" projecte. "Ens l'estem estudiant però ja el podem qualificar de molt bo", assegura Casellas. En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde de la ciutat va explicar que el document preveu "una projecció internacional" a través d'espectacles, formació, la creació d'un arxiu i una biblioteca relacionada amb la temàtica eqüestre i esdeveniments com ara la Mostra del Cavall de Raça, que es va celebrar fa uns mesos a la fortalesa figuerenca. A banda d'això, Casellas va afirmar que des del consistori també es preveu la possibilitat de crear-hi un espai en el qual es pugui fer teràpia amb els cavalls.
"La setmana vinent anirem al Departament d'Agricultura per tal de tractar la idea de crear al castell una escola de capacitació agrària, amb l'objectiu d'oferir formació", va insistir Casellas. Amb tot, afirma, es tracta de convertir la fortalesa més gran d'Europa en un espai on se celebrin esdeveniments i actes "fixos, per tal que esdevingui un pol d'atracció més per a la ciutat, a banda del reclam de Dalí". Segons Casellas, no es preveuen reformes per tal que el castell pugui acollir tots aquests projectes, tot i que sí que es tenen en compte dues carpes cobertes i d'altres de descobertes.
"Ara, caldrà la implicació de tothom, tant de privats com de les administracions, perquè això pugui ser una realitat", va assenyalar Casellas. Malgrat que no va voler concretar el cost que suposarien totes aquestes iniciatives, va explicar que el divendres mateix es va aprovar al Congrés dels Dipoutats una esmena als pressupostos generals, a proposta de CiU, per tal d'invertir 345.000 euros en la fortalesa "que podrien servir per a aquest projecte".

El museu dels serrallers
Pel que fa a la proposta de la Federació Altempordanesa d'Empresaris (FAE) d'instal·lar al castell el museu del Gremi de Serrallers de Catalunya, el regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), va explicar que "malauradament i en el context de crisi en el qual ens trobem, hem de descartar la proposta perquè ens suposaria una inversió important, malgrat l'esperit positiu".

(Publicat al Diari de Girona. 11/11/2008)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

divendres, 7 de novembre de 2008
>

Entitats socials engeguen una campanya contra el museu militar al castell de Figueres La Plataforma per la Convivència d...


J.P.. Figueres.
...e Figueres –que agrupa entitats socials i ONG– ha engegat una campanya en contra del trasllat del museu militar del castell de Montjuïc de Barcelona al castell de Sant Ferran de Figueres. Segons el seu portaveu, Josep Maria Bonet, es tracta d'una imposició del Ministeri de Defensa que va en contra de la voluntat dels ciutadans que han treballat perquè la fortalesa figuerenca esdevingui un castell per la pau. Bonet ha insistit que les peces de la col·lecció no guarden cap relació amb la història de Figueres i de l'Empordà, i que el castell de Sant Ferran es convertirà en un «magatzem d'allò que Barcelona no vol». «Ens estem venent la ciutat per un plat de llenties», han dit. La campanya, que també té el suport de la coordinadora d'ONG de les comarques gironines, consistirà en taules rodones, i no es descarta fer marxes i recollida de signatures. També s'ha elaborat un manifest.

(Publicat al PUNT)

______________________________________________________________________________________________

Una lluita de més de deu anys

 

 

 

 

 

El projecte de convertir el castell en un espai dedicat a la pau va néixer fa més de deu anys. Des de la plataforma, han volgut recordar que des de l'any 1995 els figuerencs i les associacions es mobilitzen en aquest sentit. L'any 2001 es va fer una marxa des de Girona fins a Figueres; el 2002, de Roses a Figueres; el 2003, de Tortosa a Figueres; el 2004, de Figueres a Vinaròs i de Fraga a Barcelona; el 2005, d'Olot a Puigcerdà i el 2006, de Martorell a Barcelona. "Figueres va proposar i treballar la idea de crear un centre internacional de cultura de la pau, juntament amb Barcelona", van explicar. En aquest sentit, el museòleg Joan Surroca va elaborar el projecte que podia integrar les dues ciutats i "això encara pot ser recuperable, si hi ha voluntat política", van insistir.

(Publicat al Diari de Girona. 07/11/2008)

______________________________________________________________________________________________

Entitats pacifistes fan campanya contra el museu militar a Sant Ferran

Una plataforma s'oposa que el castell esdevingui "un contenidor d'armament obsolet"

 

 

 

 

 

 

Imatge de la fortalesa figuerenca, on es preveu traslladar part de la col·lecció del museu militar.
 jaume purcallas

 NOTÍCIES RELACIONADES

 

G.TUBERT
La plataforma per la convivència de Figueres ha engegat una campanya en contra del trasllat de part de la col·lecció del museu militar de Montjuïc al castell de Sant Ferran argumentant que la fortalesa s'hauria de convertir en un espai dedicat a la pau. Segons va explicar el portaveu de l'entitat, Josep Maria Bonet, l'anunci del consistori figuerenc és el resultat de la "imposició del Ministeri de Defensa" i que "les peces de la col·lecció no guarden cap relació amb la història de la ciutat i, per tant, no volem que el castell es converteixi en un contenidor d'armament obsolet".
"És dramàtic que un projecte de pau que va néixer es quedi a Barcelona i nosaltres en haguem de quedar amb el que ells no volen", va afirmar el membre de la plataforma, Lluís Benejam. I és que segons el col·lectiu -format per membres de Salvem L'Empordà i la Coordinadora d'Ong Solidàries- es tracta d'una col·lecció (d'unes 6.000 peces) que es va agrupar "per voluntat expressa de Franco i és molt greu que ara es vulgui traslladar en aquest espai de la ciutat que hauria de tenir un ús civil". Des de la plataforma ja han anunciat que duran a terme accions si el consistori no la seva posició, que consistiran en taules rodones i no descarten realitzar marxes i segudes com a mostra de rebuig.
Segons la plataforma, Vila està fent "el mateix que va fer amb el tren: acceptar i prendre com a seva la decisió de Foment -pel què fa a l'estació del centre- i ara ho està fent amb el Ministeri de Defensa que, al cap i a la fi, és qui realment té més poder de decisió en el consorci del Castell". En aquest sentit, van insistir que el govern municipal "novament, ha traït la voluntat ciutadana i ha actuat de forma antidemocràtica". A més, des de l'entitat voler recordar que la fortalesa "va utilitzar-se per tancar els objectors de consciència del servei militar als anys 70".
"Per aquest motiu considerem que aquest anunci és un insult a la memòria d'aquesta gent que va lluitar", van insistir. Amb tot, asseguren que els arguments que ha utilitzat Vila per defensar la instal·lació d'aquest espai a la casa del Governador de la fortalesa "a través d'un projecte museístic modern" que podria estar enllestit entre el 2009 i el 2010 són "indignants". De fet, la plataforma té prevista una reunió amb Vila aquest dilluns per tractar la situació però ja han anunciat una taula rodona per d'aquí a dues setmanes.

(Publicat al Diari de Girona.07/11/2008)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dijous, 6 de novembre de 2008
El Museu Militar

JORDI PAUSAS. PARÍS..
El Ministeri de Defensa i l'Ajuntament de Barcelona han acordat que el Museu Militar del Castell de Montjuïc serà traslladat al castell de Figueres, i es deixarà el cap i casal buidat del seu historial militar vinculat amb la història de Catalunya. És molt sorprenent «la vocació» de l'Ajuntament de Barcelona de desfer-se dels museus que condicionen la història del nostre país. Cal recordar la liquidació del museu monogràfic dedicat al màxim escultor noucentista Josep Clarà, decisió que tingué la repulsa més unànime de les institucions culturals de la ciutat, i que deixà impertèrrit l'alcalde Maragall, que donà suport a la iniciativa i que rebé el cop de gràcia durant el mandat de Clos. Avui la major part del citat museu està emmagatzemat i repartit entre el MNAC i el museu d'Olot. El cinquantenari de la mort del gran escultor que s'esdevé aquest any passa avall amb el silenci més vergonyós... Barcelona sembla abocada a ser la ventafocs cultural, distreta com es troba amb les dèries efímeres de l'esport, i oblida que les possibilitats culturals –museus i grans exposicions– únicament són possibles a Madrid. Els responsables de Cultura no semblen adonar-se que el món cultural barceloní és de tercera divisió...

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dijous, 6 de novembre de 2008
Un destorb que Barcelona vol encolomar a Figueres
La possibilitat que el castell de Sant Ferran de Figueres sigui la seu d'un museu que inclogui el fons que hi ha al museu militar del castell de Montjuïc ha generat força controvèrsia. Els que hi estan a favor ho veuen com una possibilitat d'avançar en la rehabilitació de la fortalesa i dotar-la de contingut. Tot allò que signifiqui donar vida i moviment al castell és bo per al recinte i per a la ciutat. Ara bé, xoca que el museu que es vol per a Figueres parteixi del fet que fa nosa a Montjuïc i que l'Ajuntament de Barcelona se l'ha volgut treure de sobre. Si a Montjuïc és un destorb per al projecte del castell per la pau que allà es vol impulsar, per què aquest museu ha de ser bo per al castell de Figueres? Si les col·leccions d'armes que allà s'exposen tenen tanta importància, per què l'Ajuntament barceloní no refà de dalt a baix el projecte museogràfic del seu castell i el decanta cap a una línia pedagògica envers la cultura de la pau, en comptes de voler-se'n desempallegar? Aquests interrogants necessiten un aclariment, no només de l'Ajuntament figuerenc, sinó, sobretot, del que té més interès en el tema, que és el Ministeri de Defensa, titular del museu. Sí que és cert que els especialistes i historiadors coincideixen a afirmar que la col·lecció d'armes dels segles XVIII i XIX tenen un alt valor històric, però també és cert que durant anys a Figueres s'ha treballat en el projecte del castell per la pau que, a àmbit municipal, es va acabar assumint en un ple ara fa cinc anys i que les línies de treball que s'impulsaven per aquest projecte van en direcció contrària a l'exposició d'armes. Aquest projecte sempre va topar amb les reticències dels representants del Ministeri de Defensa en el consorci i per això aquest gir provoca perplexitat i genera desconfiança sobre el fet que la línia museogràfica que es vulgui seguir tendeixi a desprestigiar les armes com a màquines mortals i no a enaltir els aparells militars.

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dimecres, 5 de novembre de 2008
Una part del museu seria d'història local
Una de les condicions que el govern municipal de Figueres vol posar al Ministeri de Defensa per a la construcció d'un museu militar al castell és que una part de l'equipament estigui dedicada a la història local durant la Guerra Civil, tenint en compte que Figueres va ser una de les ciutats més bombardejades de l'Estat espanyol per l'aviació de l'exèrcit franquista. També es vol que s'incideixi en el fet que el castell va ser l'escenari de la última sessió de les corts republicanes i, precisament, per aquest motiu i coincidint amb el setanta aniversari el proper mes de febrer es faran tot un seguit d'activitats per recordar aquesta efemèride.

 

(Publicat al PUNT)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dimecres, 5 de novembre de 2008
ERC diu que la Generalitat no en sabia res

El vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, que és qui representa la Generalitat al consorci de gestió del castell de Sant Ferran, desconeixia les intencions del Ministeri de Defensa de portar el museu militar a la fortalesa figuerenca, segons va comentar ahir el portaveu del grup municipal d'ERC, Francesc Canet. «Ni el vicepresident, ni la persona que té delegada en el consorci com és el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, coneixien la voluntat del Ministeri de Defensa i, per tant, una pota del triangle del consorci no ha estat informada i hi ha hagut deslleialtat per part del ministeri, que ha actuat unilateralment», va comentar ahir Canet.

 

(Publicat al PUNT)

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dimecres, 5 de novembre de 2008
El museu militar al castell de Figueres genera dubtes sobre el seu contingut

L'opinió majoritària és que el projecte museogràfic ha de ser radicalment diferent del de l'actual museu de Montjuïc

JOSEP PUIGBERT. Figueres
L'emplaçament d'un museu d'armes al castell de Sant Ferran de Figueres genera força controvèrsia i especialment dubtes sobre «el resultat». L'opinió majoritària és que ha de ser radicalment diferent del museu de Montjuïc i que s'ha de fer un projecte museogràfic que tendeixi a fer una pedagogia de la pau i no «una exposició de les armes». Des del govern municipal es va recordar ahir que la decisió final de l'acceptació d'un museu d'aquest tipus l'ha d'adoptar el consorci que gestiona la fortalesa i a on, a més de l'Ajuntament i l'Estat, també hi ha representada la Generalitat. El portaveu d'ERC a Figueres, Francesc Canet, va comentar ahir que des de la vicepresidència del govern català es desconeixien les negociacions entre el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament.


+ Una panoràmica del pati d'armes del castell de Sant Ferran, on en un dels edificis es vol fer el museu militar. Foto: LLUÍS SERRAT

Martí Olivella, que va ser objector i va estar empresonat al castell de Sant Ferran el 1977 i és director de Nova-Centre per a la Innovació Social, que és l'entitat que promou el projecte del castell per la pau a Figueres i a Montjuïc, considera que no hi ha hagut voluntat política per acabar consolidant el projecte a la fortalesa figuerenca. «Durant 10 anys, amb organitzacions de l'Alt Empordà i de les comarques gironines hem dialogat amb l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Defensa per convertir Sant Ferran en un castell per la pau. Cap institució, però, no ha volgut liderar aquest repte que hauria permès, juntament amb el castell de Montjuïc, tenir dos centres museus per la pau», ha comentat Olivella, que ha criticat que les administracions continuïn esmerçant diners «per mostrar sistemes armats». «No hi ha la voluntat política suficient per formar una ciutadania activa que aprengui a afrontar els conflictes armats sense posar més llenya al foc, i en canvi continua havent-hi molts diners per mantenir sistemes armats de defensa i museus que els avalen, que s'estan mostrant inoperants per transformar, no sols les causes dels conflictes, sinó també les seves conseqüències», ha comentat. Per la seva banda les entitats que van contribuir a impulsar aquest projecte, principalment el Grup d'Empordaneses i Empordanesos Solidaris, han lamentat que no se'ls hagi notificat el canvi de rumb i volen que se'ls tingui en compte per definir la línia del museu. «Depèn de qui faci el projecte museogràfic pot donar un resultat o un altre i temem que si el fa el Ministeri de Defensa serà ben diferent del foment de la pau», opinen des d'aquesta entitat.

 

(Publicat al PUNT)